Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

«ΦΩΤΙΑ» ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ!


Εκτοξεύθηκαν οι συντελεστές, σε απόγνωση δημότες ορεινών περιοχών
«Αλαλούμ» με το συντελεστή σε Ζαγόρι, Κόνιτσα, Πωγώνι, Δωδώνη, αλλά και στο Λεκανοπέδιο
Τι ανέφεραν στον «Π.Λ.» στελέχη της ΔΟΥ Ιωαννίνων…
Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Κ. Τασούλας, απαιτώντας λύσεις

Πολλά σπίτια θα κλείσουν σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του Νομού μας, αλλά και γύρω απ’ το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς οι επιβαρύνσεις από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011 και 2012  εκτινάσσονται στα ύψη, προκαλώντας… ίλιγγο και απόγνωση στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο σα να έχουν οικόπεδο στην… Εκάλη ή την Κηφισιά!
Στους περισσότερους Δήμους του Νομού, όπως του Ζαγορίου, της Κόνιτσας, της Δωδώνης και του Πωγωνίου οι αντικειμενικές αξίες εμφανίζονται «φουσκωμένες» έως και 10.000 % σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ το 2010, γεγονός που οδηγεί και το λεγόμενο «χαράτσι» σε αύξηση.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν οδηγήσει ήδη τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας να αποστείλουν έγγραφα προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας διόρθωση των αδικιών, ενώ σχετική αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος παρενέβη επίσης και προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάννη, ζητώντας του να εξετάσει το θέμα.

 
Υπουργείο και ΔΟΥ
Δήμοι και κάτοικοι δεκάδων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, όχι μόνο της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της χώρας, εξετάζουν λοιπόν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το… μπαλάκι στις ΔΟΥ, οι οποίες του απέστειλαν τις εκτιμώμενες αξίες των οικοπέδων σε περιοχές όπου μέχρι πρόσφατα δεν ίσχυε σύστημα αντικειμενικών αξιών, χωρίς να λάβουν υπόψη και τις εμπορικές τους αξίες. Από την πλευρά τους οι Εφορίες τονίζουν πως η αύξηση στους συντελεστές προήλθε από απόφαση του Υπουργείου, με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους!
«Αλαλούμ» με το χαράτσι!
Ένα «αλαλούμ» λοιπόν παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Ζαγόρι, όπου πολλοί ντόπιοι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕ­ΤΗ­ΔΕ) με νέο αυξημένο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώνεται σε 4 ευρώ ανά τ.μ. αντί των 3 που ήταν μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα το «χαράτσι» να αυξάνει κατακόρυφα! Άλλοι πάλι δημότες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού ο συντελεστής τους μένει ως έχει!
Τιμές… Εκάλης!
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε υψηλά επίπεδα έχει φέρει χωριά του Ζαγορίου στο ίδιο επίπεδο σχεδόν με την αριστοκρατική… Εκάλη της Αθήνας! Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν χθες «Τα Νέα», οικόπεδο στο Ζαγόρι που είχε αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ το 2007, έχει πλέον τιμή 70.000 ευρώ!
Όπως τόνισε χθες, μιλώντας στον «Real FM» ο Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Δήμος Ζαγορίου είχε προτείνει στη ΔΟΥ Ιωαννίνων τιμές από 200 έως 500 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αντικειμενικές αξίες από 600 έως 1.300 ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το Πάπιγκο έχει σήμερα αντικειμενική αξία 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αντίστοιχη δηλαδή με περιοχές της Εκάλης και της Κηφισιάς!
«Η κατάσταση στο Δήμο μας είναι έκρυθμη, έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος, το Υπουργείο επέβαλλε αυθαίρετα υψηλούς συντελεστές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή για το θέμα τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών όσο και προς την Εφορία Ιωαννίνων.
Σε πολλούς Δήμους
Αντίστοιχη επιστολή προς το Γιάννη Στουρνάρα απηύθυνε και ο Δήμαρχος της Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να αρθεί άμεσα η βάρβαρη, όπως τη χαρακτηρίζει, αδικία σε βάρος πολιτών του ακριτικού Δήμου, οι οποίοι καλούνται φέτος να πληρώσουν για τα αγροτόσπιτά τους σε μια απομακρυσμένη περιοχή Ειδικό Τέλος Ακινήτων αντίστοιχο με αυτό που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών ανεπτυγμένων περιοχών, όπως τονίζει ο Δήμαρχος. Στο Δήμο Κόνιτσας ο συντελεστής αυξάνει από τα 3 στα 4 ευρώ ανά τ.μ..
Αντίστοιχες αυξήσεις στα 4 ευρώ ανά τ.μ. έχουν επιβληθεί επίσης στα ορεινά χωριά του Δήμου Πωγωνίου, στα χωριά του Δήμου Δωδώνης, αλλά και σε χωριά του ίδιου του Δήμου Ιωαννιτών όπως οι Λυγκιάδες.
Σ’ αυτούς οικόπεδο ενός στρέμματος που το 2008 είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.500 ευρώ, σήμερα έχει φτάσει να τιμάται στα 120.000 ευρώ!
Οι αυξήσεις στη Βουλή
Τις τρομακτικές αυξήσεις στο ΦΑΠ των ετών 2011 – 12 που έχουν επιβληθεί στο Ζαγόρι, την Κόνιτσα και τους υπόλοιπους Δήμους έφερε στη Βουλή με αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, μετά από ενημέρωση που του έγινε από φορείς, κατοίκους και Δημάρχους του Νομού μας, χαρακτηρίζοντας ως αδικαιολόγητες τις αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, ο κ. Τασούλας επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάννη, ο οποίος ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στις τιμές που απέστειλε στο Υπουργείο η ΔΟΥ Ιωαννίνων, δεσμεύτηκε ωστόσο πως θα εξετάσει το ζήτημα για να δει τι μπορεί να γίνει!
Ο Κώστας Τασούλας
«Είναι απορίας άξιο το πώς αυξήθηκαν σε τέτοια ιλιγγιώδη επίπεδα οι αντικειμενικές αξίες στο Ζαγόρι, την Κόνιτσα και τις υπόλοιπες ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων και το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί», υπογράμμισε μιλώντας χθες σχετικά στον «Π.Λ.» ο Κώστας Τασούλας. Όπως πρόσθεσε, «ακόμα και οι πιο αξιόλογες κτηματικά περιοχές των Δήμων μας όπως του Ζαγορίου, για παράδειγμα, δεν έχουν σήμερα καμία σχέση ως προς τις τιμές με την Εκάλη ή την Κηφισιά, αλλά είναι πολύ χαμηλότερες»! Σύμφωνα με το βουλευτή, «είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις δράσεις μας και σε συνεργασία με τη ΔΟΥ Ιωαννίνων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσδιοριστούν οι πραγματικές εμπορικές αξίες των κατά τόπους ακινήτων και να αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε ακόμα και σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων»!
Η ΔΟΥ Ιωαννίνων
Ο «Π.Λ.» επικοινώνησε χθες για το θέμα και με τη ΔΟΥ Ιωαννίνων, στελέχη της οποίας περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι οι αυξήσεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το Υπουργείο Οικονομικών κι όχι με την Εφορία! «Οι τιμές ζώνης δεν αυξήθηκαν, παραμένουν ίδιες από τον Ιανουάριο του 2011 οπότε και είχε γίνει η τελευταία αναπροσαρμογή τους. Εκείνο που άλλαξε είναι ο τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, αφού για χαμηλές τιμές ζώνης από 500 έως 1.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει από τα 3 στα 4 ευρώ ανά τ.μ.», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου