Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Μαντείο Δωδώνης

Το Μαντείο είναι το πλησιέστερο(500 περίπου μέτρα) χωριό στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και βρίσκεται στο κέντρο της Δωδωναίας κοιλάδας.
Ως αυτόνομος οικισμός είναι σχετικά νέος.
Δημιουργήθηκε περί το 1800, όταν ο Αλή – Πασάς θέλοντας να ανταμείψει τον αξιωματικό του Ταχήρ- Αγά, του παραχώρησε αγροτική έκταση 4.000 στρεμμάτων την οποία απέσπασε από τα μοναστήρια Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής της Τσαρκοβίστας,  μετατρέποντας έτσι την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής σε ενοριακή.
Η πρώτη ονομασία του νέου οικισμού  ήταν Αλποχώρι Ταχήρ- Αγά. Η ονομασία αυτή δόθηκε από τον Ταχήρ Αγά σε πείσμα του Γεωργίου Μπότσαρη, που είχε ονομάσει το δικό του κτήμα Αλποχώρι Μπότσαρη.
Με την απελευθέρωση του1913 απαλείφθηκε ο προσδιορισμός Ταχήρ –Αγά και μετονομάστηκε  σε Αλποχώριον ή Αλποχώρι. Το 1952  πήρε τη σημερινή του ονομασία Μαντείο από το αρχαιότερο Ελληνικό Μαντείο της Δωδώνης.
Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων, στους πρόποδες του επιβλητικού ορεινού όγκου της Ολύτσικας (Τόμαρου).  Δεσπόζει στην καταπράσινη μαγευτική Δωδωναία κοιλάδα απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, του οποίου ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτελεί το επιβλητικό αρχαίο θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στον Ελλαδικό χώρο.
Εκτός του αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η  εκκλησία(πρώην μοναστήρι) της Αγίας Παρασκευής η οποία χτίστηκε σε θέση επιβλητική  από τον αρματολό Κόνιτσας, Γρεβενών και Χασίων Δημ. Τότσκα, μετά από προτροπή και απαίτηση του Αγίου Κοσμά, ο οποίος τον συνάντησε στη θέση αυτή  το1776. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η κεντρική πλατεία  με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το Δημοτικό σχολείο. Είναι δύο επιβλητικά κτίρια χτισμένα περί το 1905, τα οποία κάηκαν από τους Τούρκους το 1913 και επισκευάστηκαν τα αμέσως επόμενα χρόνια με δαπάνη των κατοίκων. Σήμερα η εκκλησία λειτουργεί ως ενοριακός ναός της κοινότητας και το σχολείο( λόγω έλλειψης μαθητών) ως πολιτιστικό κέντρο.
Τα τελευταία χρόνια στο Μαντείο λειτουργούν όλο το χρόνο τρία ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραδοσιακό καφενείο τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες της περιοχής υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Σε ένα απαράμιλλο  παρθένο φυσικό περιβάλλον ο επισκέπτης, εκτός των ιστορικών μνημείων της περιοχής, μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές της κοιλάδας και του βουνού  μέσα από διαδρομές σε περιπατητικά μονοπάτια, που μπορεί να επιλέξει φθάνοντας ακόμη και μέχρι το ορεινό καταφύγιο της Ολύτσικας.
Επίσης μπορεί να συμμετάσχει σε παραδοσιακές εκδηλώσεις (πανηγύρια, γιορτή τσίπουρου, αποκριάτικα δρώμενα ) καθώς και  σε διάφορες πολιτιστικές δράσεις, που πραγματοποιούνται από πολιτιστικούς φορείς του χωριού, οι οποίοι  κρατούν ζωντανή την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου