powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η Ακρόπολη της Ψήνας (Δωδώνης) «πνίγεται» μέσα στα πουρνάρια!

Την είχε ανακαλύψει ο Ν. Χάμοντ πριν 40 χρόνια...
Την επισκέπτονται συχνά μόνο οι αρχαιοκάπηλοι...


*PEΠOPTAZ
ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ*

* Ένα πολιτιστικό μνημείο, που αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα σίγουρα θα είχε αξιοποιηθεί, "πνίγεται" από τα πουρνάρια!
Πρόκειται για την Ακρόπολη της Ψήνας στη Δωδώνη, την οποία είχε ανακαλύψει ο αείμνηστος Άγγλος αρχαιολόγος και γνωστός φιλέλληνας Νίκολας Χάμοντ.
Όμως από τότε και μετά, τέσσερις και πλέον δεκαετίες, δεν έγινε ούτε η παραμικρή ενέργεια για την ανάδειξή του.
Με το θέμα ασχολήθηκε και διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο!

*Θαμένο κόσμημα...*
Η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ψήνας Ειρήνη Νικολάου επισημαίνει "ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένα θαμμένο κόσμημα, που αν αξιοποιούνταν θα μπορούσε να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Όμως είναιαφημένος στην τύχη του, αφού ούτε η αρχαιολογική υπηρεσία ενδιαφέρεται".
Όπως εξηγεί ο συνταξιούχος δάσκαλος Θύμιος Παπανικολάου, πρόκειται για πελασγικό μνημείο, όπου ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος είχε χτίσει ένα από τα πρώτα του παλάτια.
Ο π. πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της Ψήνας Δημήτρης Μητσόπουλος αναφέρει ότι κατά καιρούς έχουν βρεθεί πήλινα αντικείμενα, αλλά και νομίσματα.
Ακόμη, σώζεται αγωγός αρχαίου δικτύου ύδρευσης, όπως και μια μεγάλη πέτρα, που εκτιμήθηκε ότι χρονολογικά προέρχεται από την εποχή της αρχαίας Δωδώνης.
Και προσθέτει: "Οι φορείς, ακόμη και η αρχαιολογική υπηρεσία, αδιαφορούν για τον αρχαιολογικό χώρο. Γι' αυτό γέμισε από πουρνάρια.
Μόνο το 2005 έγινε μια μικρή προσπάθεια προβολής του, προκειμένου να αποτραπεί η χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε κοντινό σημείο".
*Στο έλεος αρχαιοκαπήλων!..*
Πάντως, φαίνεται πως τα σκουπίδια δεν θα τα γλιτώσει, αφού πολύ κοντά προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.
Μπορεί οι φορείς να μην ενδιαφέρονται για την Ακρόπολη της Ψήνας, δεν κάνουν, όμως, το ίδιο και οι αρχαιοκάπηλοι.
Ο κάτοικος Αργύρης Νικολάου ισχυρίζεται ότι συχνά-πυκνά επισκέπτονται επιτήδειοι τον χώρο, που είναι τελείως εγκαταλελειμμένος  και αναζητούν αντικείμενα.
Μια γερόντισσα, η Αντιγόνη Νικολάου, που διατηρεί παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού, όταν την ρωτήσαμε να μας πει ό,τι γνωρίζει, μας έδωσε αφοπλιστική την απάντηση: "Ποιος ασχολείται, παιδάκι μου, με τις αρχαιότητες της Ψήνας;
Κανένας.
Ξεχασμένους μας έχουν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: