Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ηπειρωτόπουλα έχουν ήδη επιστρέψει και δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη

Συνεχώς δημιουργούνται καινοτόμες κτηνοτροφικές μονάδες, φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έδαφος κερδίζουν αμπελουργία και μελισσοκομία

Μόνο ενθαρρυντική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την εικόνα νέων ανθρώπων να παίρνουν την μεγάλη απόφαση και να δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη.
Μπορεί και πριν από δυο – τρία χρόνια, που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα μας -  να γινόταν λόγος για επιστροφή των νέων στην παραγωγή, αυτό όμως έμενε απλώς σε θεωρητικό επίπεδο.
Σήμερα πλέον έχουμε περάσει στην πράξη και βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτή την εξέλιξη. Βέβαια τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ακόμη τεράστια και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο δράσης από νέους κυρίως ανθρώπους, που ούτως ή άλλως έχουν μεγάλη ανάγκη και από δουλειά.
 
Πολλά τα παραδείγματα
Τα παραδείγματα νέων ανθρώπων στην Ήπειρο που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να δραστηριοποιηθούν στα χωριά τους ουκ ολίγα. Και βέβαια δεν γίνεται μόνο λόγος για περιοχές κατεξοχήν τουριστικές, παραθαλάσσιες ή ορεινές (παράλια Ηπείρου, Ζαγόρι ή Μέτσοβο), στις οποίες ήδη πολλοί απόδημοι έχουν γυρίσει και έχουν επενδύσει.  Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι πλέον σχεδόν σε όλο το Νομό Ιωαννίνων έχουν ξεκινήσει μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που κυρίως έχουν να κάνουν με αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τυποποίηση τοπικών προϊόντων (αρωματικά φυτά, τσάι, μαρμελάδες, γλυκά κ.α.) ή ακόμη και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο Πωγώνι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Πωγωνίου.
Μεγάλο μέρος του κάμπου στο Ορεινό Ξηρόβαλτο έχει ήδη καλλιεργηθεί, ενώ νέοι αγρότες στην ίδια περιοχή ασχολούνται με την κτηνοτροφία, παίρνοντας την απόφαση να συνεχίσουν και πολλές φορές να επεκτείνουν τα κοπάδια των γονιών ή των παππούδων τους, με σύγχρονα μέσα και εγκαταστάσεις.
Σημαντικό κομμάτι στην προτίμηση των νέων παραγωγών κερδίζει και ο τομέας της μελισσοκομίας, αφού η παρθένα φύση του ορεινού κυρίως Νομού Ιωαννίνων μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και το αγνό μέλι να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της  περιοχή μας.
Το ίδιο ισχύει και για την αμπελουργία, η οποία αναπτύσσεται γοργά τελευταία σε όλο το Νομό. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Πωγωνιανή, όπου απόδημος εξ Αθηνών ανανέωσε παλιούς αμπελώνες, ενώ άλλος συστηματικά ασχολείται με την καλλιέργεια όσπριων.
Άλλη περίπτωση στο γειτονικό Δολό των λίγων μόνιμων κατοίκων,  όπου τελευταία από νέο αγρότη έγινε και μια σημαντική επένδυση σε μονάδα φωτοβολταϊκών των 100 ΚW.
Άνοιξε ο δρόμος…
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις νέων ανθρώπων που από τα λόγια πέρασαν στην πράξη και βρίσκονται πολύ κοντά στο να απολαύσουν  τους καρπούς των κόπων τους. Κανείς δεν λέει ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι εύκολη υπόθεση και ότι έτσι θα λύσουν οι νέοι άνεργοι το πρόβλημά τους. Αντίθετα απαιτείται πολύ προσωπική δουλειά, υπομονή και επιμονή. Και φυσικά αγάπη για την φύση και τα ζώα.
Οι νέοι της Ηπείρου πάντως έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να επιτύχουν. Αυτό φάνηκε εξάλλου και μέσα από την πολύ καλή και χρήσιμη τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές»  (στο MEGA) του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη που την Κυριακή του Πάσχα ήταν αφιερωμένη στις νέες Ηπειρώτισσες που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία, την  αργυροχρυσοχοΐα, τις τοπικές επιχειρήσεις κ.α. και οι οποίες αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τους υπόλοιπους νέους ανθρώπους, που η σημερινή οικονομική κατάσταση τους έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον τους.
***
Η Ηπειρωτική ύπαιθρος έχει… ανοίξει την αγκαλιά της και περιμένει υπομονετικά όλους όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σ’ αυτή. Και εάν γίνουν όλα σωστά και μελετημένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους θα είναι τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου