Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τεράστιες οι ευκαιρίες για την Ήπειρο

Χρησιμοποιώντας ένα πανευρωπαϊκό παράδειγμα για την προτιμητέα επιλογή στον τρόπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γ. Μανιάτης επιχειρηματολόγησε υπέρ των ενεργειών που γίνονται σε εθνικό επίπεδο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Οι επιλογές που έχει στα χέρια της η χώρα είναι όπως είπε μεταξύ του παραδείγματος της Νορβηγίας και αυτού της Νιγηρίας, με την πρώτη να έχει μετατραπεί σε ένα χρυσωρυχείο και τη δεύτερη να σπαράσσεται από εμφυλιακές συγκρούσεις. «Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας. Όμως απαιτείται σοβαρότητα και κυρίως αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και κριτηρίων», σημείωσε.
Από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε χθες στα πλαίσια της σύσκεψης της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε το 9ο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αλλά και στην υπόθεση έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο.
 
Επί της δικής του θητείας άλλωστε στο υπουργείο Ενέργειας και τα δύο θέματα παρουσίασαν αξιόλογη κινητικότητα, ίσως τη μοναδική ουσιαστική τις τελευταίες δεκαετίες.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις λίγο μετά την άφιξή του στα Ιωάννινα ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προοπτική ανάδειξης του αναδόχου του οικοπέδου που έχει επιλεγεί στην περιοχή για τις έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου.
Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στις θετικές επιπτώσεις για την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία που θα έχει η προοπτική αυτή.
«Προβλέπεται μία αύξηση 40% επί της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του βιομηχανικού τομέα στην Ήπειρο. Ποσοστό 20% των εσόδων θα διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση δράσεων στην περιοχή, 5% στην Περιφέρεια και τον οικείο Δήμο και παράλληλα θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.
Βρισκόμαστε σε μία σωστή και σημαντική αφετηρία, όμως απαιτείται σοβαρότητα στους χειρισμούς για πολλά χρόνια», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Επίσης, για τη σύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο μετά την επιλογή του αγωγού ΤΑP έναντι του ITGI, ο κ. Μανιάτης άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο, χωρίς όμως να θελήσει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
«Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΚΑ και αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι εμπειρογνώμονες και η πολιτική ηγεσία κοιτούν πως μπορούν να διορθώσουν αυτό που έγινε στην ιστορία του ITGI και του ΤΑΡ», τόνισε.
Ιστορικό σφάλμα η αντιμετώπιση της Κύπρου
Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας ιστορικό σφάλμα τη στάση των ευρωπαίων που αγνόησαν τη γεωπολιτική σημασία και το ρόλο της μεγαλονήσου.
«Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί με την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή των αρχών διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς η ευρωζώνη στάθηκε ανίκανη να συνειδητοποιήσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου ως το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης στην πιο εύφλεκτη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», σημείωσε.
Ακόμη, χαρακτήρισε επώδυνες τις αποφάσεις για τον κυπριακό ελληνισμό όμως η λύση μπορεί να βρεθεί με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δε θα στηρίζεται στον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα.
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το πλέον ασφαλές και θωρακισμένο στην ευρωζώνη.
Όχι άλλα μέτρα
Με αφορμή την παρουσία του στα Ιωάννινα ο κ. Μανιάτης μετέφερε τις βασικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Έτσι τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μία πλήρης και ξεκάθαρη δέσμευση των τριών κομμάτων να υλοποιηθούν οι βασικές θέσεις και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και αυτό είναι το μήνυμα ενόψει των νέων συζητήσεων με την τρόικα. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας, όπως επίσης να δει τις αιτίες για την υστέρηση των εσόδων.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ανασάνουν και από το δεύτερο εξάμηνο του έτους να δούμε μία πραγματική στροφή της εθνικής οικονομίας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου