Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η φορολογία βάζει «φρένο» στις έρευνες πετρελαίου;

«Βόμβα» για την αξιοπιστία της χώρας μας
Πλήττονται τα Γιάννινα εάν ισχύσει η αύξηση συντελεστή

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ερασιτεχνικού επιπέδου, φαίνεται πως είναι έτοιμο να προβεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, που σκέφτεται να αυξήσει τον φόρο για τις έρευνες πετρελαίου που θα γίνουν σε τρεις περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου!
Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείται την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς και ένταξη του Ειδικού Νόμου στον νέο συντελεστή της φορολογίας νομικών προσώπων, ώστε αυτός να ανέλθει στο 26% (από το 20%)! 
Ενστάσεις;
Έτσι, εάν υιοθετηθεί η πρόταση, ενάμιση χρόνο μετά τον καθορισμό της φορολογίας για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και λίγο πριν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί το Κράτος βάζει …βόμβα στην προσέλκυση επενδύσεων, σε μια περίοδο, που η χώρα τις έχει ανάγκη!
Φαίνεται όμως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις και υπηρεσίες, δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά! Και όλα αυτά, ενώ επίκειται η ανακοίνωση του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες, οι οποίες πλέον (εάν βεβαίως ληφθεί το παραπάνω μέτρο) αναμένεται να καταθέσουν ενστάσεις.
Ο στόχος…
Ο σχετικός Νόμος που προβλέπει την φορολογία των επιχειρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων βρίσκεται σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2011 με στόχο, μεταξύ άλλων, να αξιοποιήσει τον μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο εθνικό της πλούτο και το υπέδαφος της χώρας μας και να δημιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τις εταιρείες που επιδιώκουν να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Πώς όμως θα γίνουν όλα αυτά, όταν εν μια νυκτί οι όροι αλλάζουν και οι εταιρίες δεν ξέρουν με πόσο συντελεστή φόρου θα… ξημερώσουν;
Να σημειωθεί βέβαια, ότι μιλάμε για επιχειρηματικούς «Κολοσσούς», που είναι εισηγμένοι σε Χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, έχουν χιλιάδες μετόχους και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία, που αλλάζουν οι όροι ξαφνικά και βεβαίως σε βάρος τους!
Τέλος, εάν αυξηθεί ο φόρος, εκτός από θέμα αξιοπιστίας που τίθεται για τη χώρα μας, ακυρώνεται και το πλεονέκτημα που έδινε ο σχετικός Νόμος 4001/2011 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει μέρος των εσόδων από την έρευνα υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά δηλαδή, οι Δήμοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από τις έρευνες, που θα γίνουν στα εδάφη τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου