Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ, ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ.. ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ Ε.Η.Μ. ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

 
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αυτό το καλοκαίρι από τον θάνατο του μπάρμπα Τάσου Χαλκιά. Του στυλοβάτη της μουσικής μας παράδοσης, του σημαντικότερου Ηπειρώτη κλαρινίστα που για έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής. Του συνεχιστεί της οικογένειας των Χαλκιάδων που επί 155 χρόνια υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το Ηπειρώτικο και όχι μόνο τραγούδι.Με αφορμή αυτή την επέτειο ο γιος του, ο γνωστός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς οργανώνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών [Φρόντζος] συναυλία- αφιέρωμα στην μνήμη του και με αυτό τον τρόπο γιορτάζει και ο ίδιος τα πενήντα χρόνια του στο τραγούδι!.
Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Μαζί τους η 8μελης ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά και οι σολίστες στο κλαρίνο Σταύρος Καψάλης και Γιώργος Κοτσίνης.

Συμμετέχει το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου υπό την διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκου Νούσια και η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».
Η προπώληση των εισιτηρίων [10 ευρώ] γίνεται από το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7] και από 29/6 και από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ.Μαρίνας 55, τηλ. 26510 83961- 83840]Πληροφορίες 6949 893555.
Το Μουσικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1989 ως«Μουσικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων» με έδρα τα Δολιανά, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Μαζί με αυτό της Παλλήνης είναι τα πρώτα μουσικά σχολεία που ιδρύθηκαν στην χώρα μας. Υστερα από 14 χρόνια λειτουργίας στα Δολιανά το σχολείο μεταφέρθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και από το 2003λειτουργεί στις κτiριακές εγκαταστάσεις του Ορφανοτροφείου Γ. Σταύρου στον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων.
Σύντομα θα μεταστεγαστεί σε καινούργιο κτίριο με προδιαγραφές σύγχρονου μουσικού σχολείου.
Είναι ένα σχολείο που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που έχουν κλίση και ταλέντο στη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές.
Σκοπός της ίδρυσης όλων των Μουσικών Σχολείων είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της μουσικής παιδείας χωρίς να στερούνται την γενική μόρφωση. Αυτό επιτυγχάνεται με την διδασκαλία μουσικών μαθημάτων παράλληλα με τα γενικά μαθήματα καθώς και την συμμετοχή των παιδιών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μουσικό Γυμνάσιο παρέχει ισότιμο απολυτήριο με τα άλλα σχολεία και οι απόφοιτοι μπορούν αν θέλουν να συνεχίσουν την φοίτηση τους στο μουσικό Λύκειο. Εκεί οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε οποιαδήποτε σχολή επιθυμούν, αφού λειτουργούν στο σχολείο όλες οι κατευθύνσεις σπουδών.
Τα αυστηρώς ολιγομελή τμήματα σε συνδυασμό με την άριστη κατάρτιση των διδασκόντων και την ουσιαστική φροντιστηριακή βοήθεια μέσω του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας, το οποίο χρόνια τώρα λειτουργεί στο Σχολείο με άριστα αποτελέσματα,έχουν καταφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας των τελειοφοίτων μαθητών σε όλες τις Σχολές, ιδιαίτερα στις Μουσικολογικές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στο Μουσικό σχολείο Ιωαννίνων μετά από σκληρή δουλειά των μαθητών λειτουργούν πολλά μουσικά σύνολα που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στα Ιωάννινα και όχι μόνο, σε Περιφερειακούς και Πανελλήνιους μουσικούς αγώνες, σε εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς : Ευρωπαϊκή χορωδία, Βυζαντινή Χορωδία, Παραδοσιακή Χορωδία – Ορχήστρα, Πολυφωνικό Σύνολο, Σμυρνέϊκο Σύνολο, Ρεμπέτικο Σύνολο,Εντεχνο Σύνολο, Funk-Jazz-Ethnik Ensemble, Rock Band.
Το σχολείο έχει εκδώσει τρία CD : «Φίλοι μ καλώς ορίσατε»[Ηπειρώτικη μουσική παράδοση], «Και έτσι είναι..το ταξείδι.» [15μουσικές εκτελέσεις από μαθητές.], «Ζυγιά» [Ευρωπαϊκή, Βυζαντινή, Παραδοσιακή μουσική.]
Τέλος το σχολείο εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «Ζυγιά» όπου αρθρογραφούν μαθητές και καθηγητές με θέματα από την ζωή στο σχολείο, τα σχολικά και εφηβικά προβλήματα, την επικαιρότητα, τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Στην συναυλία- αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά -τον πρώτο δάσκαλο παραδοσιακού κλαρίνου στο τότε Μουσικό Σχολείο Δολιανών- συμμετέχει η 11μελής παραδοσιακή ορχήστρα του Σχολείου με υπεύθυνο τον καθηγητή κλαρίνου Χρήστο Ντούλια και το 20μελές φωνητικό σύνολο. Την ορχήστρα και χορωδία διευθύνει η καθηγήτρια Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Γεωργία Καρβούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου