Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Γιατί η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τάχθηκε κατά των Ε.Ο.Ζ. στην Ήπειρο

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ιωαννίνων

Αριθ. Πρωτ. 2162 Αθήνα 28-5-2012

ΠΡΟΣ
Την Εφημερίδα Πρωϊνό Λόγο Ιωαννίνων
Γιατί η Πανηπειρωτική τάχτηκε εναντίον των ειδικών οικονομικών ζωνών
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά ,
Η πανθολογουμένως σοβαρή και υπεύθυνη εφημερίδα σας, δημοσίευσε στις 22/5/2012 σχόλιο υπό τον τίτλο "Με ξύλινο" λόγο η Πανηπειρωτική κατά των ΕΟΖ στην περιοχή μας.
Προφανώς δεν εμβαθύνατε στο θέμα για να διαπιστώσετε ότι η οργάνωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας, όχι μόνο δεν εκφέρει ξύλινο λόγο, αλλά μελετά εις βάθος κάθε θέμα που αφορά την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας και τοποθετείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ΄ αυτό. Το ίδιο έπραξε και για το θέμα των ΕΟΖ.
Θέλουμε να διευκρινίσουμε ευθύς εξ αρχής ότι η ΠΣΕ αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις και τις δικές σας και των αιρετών αυτοδιοικητικών της περιοχής μας οι οποίοι πασχίζουν καθημερινά για την ανάπτυξη της περιοχής τους .

Εκτιμούμε όμως ότι οι ΕΟΖ δεν είναι μέσα για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης κι αυτό τεκμηριώνεται εκ του γεγονότος ότι τόσο κατά την πρόσφατη παρελθούσα προεκλογική περίοδο, όσο και κατ΄ αυτήν που διανύουμε, κανένα πολιτικό κόμμα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί και υποστηρίξει αυτές ως εργαλείο ανάπτυξης. Και αυτό παρά το ότι ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πέτρος Σελέκος έχει καταρτήσει το σχέδιο για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις των Ε.Ο.Ζ. και το οποίο προς το παρόν προβλέπει: α) Μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα κέρδη 8%-9% αντί του 20% που ισχύει σήμερα. β) απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και γ) ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς.
Κύριε Διευθυντά, όλοι γνωρίζουμε ότι γίνεται μια ανελέητη επίθεση στη χώρα μας κυρίως από την Γερμανία, τα δε μέτρα που εφαρμόζονται έχουν γονατίσει το λαό μας, κι όμως δεν φαίνεται φώς στην άκρη του τούνελ.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα δεδομένα της πραγματικότητας μέχρι σήμερα για τις ΕΟΖ και πώς αυτά προετοιμάσθηκαν για την υποδοχή τους.
1.Με την πρώτη δανειακή σύμβαση (που υπέγραψε μόνος του ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου) η χώρα μας παραιτείται άνευ όρων και αμετάκλητα από την ασυλία που έχει λόγο Εθνικής Κυριαρχίας.
2. Με τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου (ν. 3986/2011) ψηφίζεται το δικαίωμα επιφανείας (άρθρα 18-26) που ίσχυε κατά το μεσαίωνα ως βάση του φεουδαρχικού συστήματος και που είχε καταργηθεί από το 1946 που τέθηκε σε ισχύ ο σημερινός Αστικός Κώδικας. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζεται η ιδιοκτησία από τη νομή-κατοχή-κυριότητα. Γη που ανήκει στο Δημόσιο παραχωρείται σε ιδιώτη επενδυτή για πέντε (5) το λιγότερο έως εκατό (100) χρόνια το περισσότερο. Ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει και να εκμεταλλευτεί τα κτίρια, να επέμβει στο έδαφος και τη βλάστηση της περιοχής που του παραχωρήθηκε. Ακόμα δε και ιδιωτική γη απαλλοτριώνεται κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος.
3. Με βάση το ν. 3775/2009 (Διαδικασία ταχείας αδειοδότησης ) κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ανοικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους (όπως είναι η Ήπειρος) ακόμα κι αν προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις (Natura) ή σε αρχαιολογικούς χώρους ή απειλούν τη δημόσια υγεία, όπως είναι τα εργοστάσια επεξεργασίας τοξικών ή ακόμα και ραδιενεργών αποβλήτων.
4. Ο Υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Στέφαν Κάπφερ στις 25/8/2011 δήλωσε «Οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αλλά να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο επενδύσεων, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ΕΟΖ με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές» Τα ίδια δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Ράϊσλερ κατά την εδώ συνάντησή του τον Οκτώβριο του 2011 με τον Έλληνα Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη. Με τις ορέξεις των Γερμανών Υπουργών πλήρως ευθυγραμμίσθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Όλι Ρέν ο οποίος στις 30/10/2011 χαρακτηρίζει τις ΕΟΖ ως μια εξαιρετική ιδέα για τη χώρα μας, εξειδικεύοντας τη γραμμή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόϊμπλε «περί εκχώρησης Εθνικής Κυριαρχίας από την Ελλάδα».
5. Όπου υπάρχουν ΕΟΖ ανά την υφήλιο ισχύουν ειδικοί οικονομικοί νόμοι και έχει εφαρμογή η αρχή της ετεροδικίας δηλ. οι ΕΟΖ αποτελούν κράτος εν κράτει με προνόμια υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι απολαμβάνουν ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές αγοράς και οικοδόμησης ακινήτων, ειδική (δωρεάν) διοικητική υποστήριξη, φορολογική απαλλαγή για την απόκτηση εκτάσεων και κτιρίων, μειωμένο φορολογικό συντελεστή κερδών, απαλλαγή δασμών για πρώτες ύλες και αναλώσιμα, μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ελευθερία «εισαγωγής» φθηνού εργατικού δυναμικού και ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων δηλ. πλήρης εκθεμελίωση κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Οι μόνοι κερδισμένοι ωφελημένοι είναι οι επενδυτές και όχι η χώρα που τους υποδέχεται.
6. Και όλα τα παραπάνω με το πρόσχημα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όμως σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι των ΕΟΖ βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, αφού αναγκάζονται να εργάζονται με μισθούς πείνας από 54-77 ώρες εβδομαδιαίως, όπως ορθώς επισημαίνει ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτης, πέραν του ότι εντός αυτών δεν ανθεί καμία μικρομεσαία επιχείρηση.
7. Σύμφωνα πάντα με την διεθνή εμπειρία η δραστηριότητα των ΕΟΖ δεν συνάδει με την αναβάθμιση των δυνατών αναπτυξιακών δεδομένων των χωρών που τις υποδέχεται καθώς προσανατολίζονται σε τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που εξυπηρετούν την δική τους αναπτυξιακή στρατηγική και όχι της περιφέρειας στην οποία δραστηριοποιούνται. Π.χ. μια ενεργειακή επένδυση θα επιστρέφει στη χώρα που επενδύει.
Αντιλαμβάνεσθε κύριε Διευθυντά ότι οι ΕΟΖ δεν θα δώσουν φιλί ζωής ούτε όπως καλόπιστα πιστεύετε θα ζωντανέψουν τις πράγματι ερημωμένες ακριτικές περιοχές της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Αν πράγματι οι ΕΟΖ ήταν ευκαιρία για ανάπτυξη τότε δεν θα υπήρχαν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία, αλλά θα είχαν δημιουργηθεί και σε άλλες χώρες,
Κύριε Διευθυντά, για όλους τους παραπάνω λόγους η ΠΣΕ αντιτάχθηκε στη δημιουργία ΕΟΖ γιατί πιστεύει πως είναι καλοστημένη παγίδα και όχι ευκαιρία. Βεβαίως είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να πιστεύετε σε μια τέτοια ανάπτυξη, επιτρέψτε όμως και σε μας που εκπροσωπούμε την Ηπειρωτική αποδημία και αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα της γενέτειρας να έχουμε διαφορετική άποψη και να πιστεύουμε πως στην Ήπειρο ως δυναμικοί κλάδοι εμφανίζονται: η Γεωργία ,η κτηνοτροφία, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές και στους τομείς αυτούς με την αξιοποίηση του Πανεπιστημίου μας και των ΤΕΙ χρειάζεται ενωτικός στρατηγικός σχεδιασμός, στοχευμένες δράσεις και ρηξικέλευθες αποφάσεις .


Ο Πρόεδρος                               Ο Γ. Γραμματέας

Γιώργος Δ .Οικονόμου        Ιπποκράτης Μ. Κατσένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου