Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Καλπάκι!

Νέα....τρόικα για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου

Δύο μεγάλους γύρους παραχωρήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Μανιάτης. Η ίδια συνέντευξη είχε και δύο σημαντικές ειδήσεις για την Ήπειρο.
Η πρώτη αφορά στις έρευνες που θα ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες στο Καλπάκι, καθώς για πρώτη φορά έγινε γνωστό ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν αφορούν σε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Η δεύτερη σχετίζεται με τους αγωγούς φυσικού αερίου και ειδικά με τον ελληνοιταλικό, ο οποίος μπορεί να μην φέρει ποτέ αζέρικο αέριο, αλλά μπορεί να φέρει Κυπριακό, Ισραηλίτικο ακόμη και ελληνικό!
«Ξαναγράφεται η σκακιέρα των διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Η Ελλάδα έχει μια διακρατική συμφωνία με την Ιταλία για τον IΤGI. Γι' αυτό και όταν το consortium ανακοίνωσε επισήμως ότι προχωράει σε αποκλειστική διαπραγμάτευση με τον TAP, εμείς επαναλάβαμε την πάγια θέση μας που είναι ότι υπάρχει μια διακρατική συμφωνία, θεωρούμε ότι τεχνολογικά και από πλευράς αδειοδότησης ο αγωγός αυτός είναι ο πλέον ώριμος και ταυτόχρονα διαμηνύσαμε την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε για τη δυνατότητα η ωριμότητα αυτού του αγωγού να συνδυαστεί με τα ισχυρά σημεία του άλλου αγωγού.
Άρα, εδώ, έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη. Συνεπώς, κατά κανένα τρόπο εμείς δεν βάζουμε στην μπάντα τη διεκδίκηση να είναι αγωγός που περνάει μέσα από την Ελλάδα -που αυτό είναι το βασικό μας ζήτημα να περνάει μέσα από την Ελλάδα- το αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη. Κατά κανένα τρόπο. Ταυτοχρόνως όμως βλέπουμε και το ευρύτερο πλαίσιο. Και το ευρύτερο έχει να κάνει συνολικά με τη Ν.Α. Ευρώπη και τη δυνατότητα της ίδιας να γίνει παραγωγός και διακινητής και όχι απλός διακινητής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι ο σχεδιασμός της χώρας για το φυσικό αέριο δεν εγκαταλείπεται αλλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Προσανατολισμός πλέον είναι το αέριο του Ισραήλ, της Κύπρου αλλά και αυτό που θα προκύψει από τα κοιτάσματα της χώρας. Στρατηγικός στόχος παραμένει η διέλευση αγωγού προς την Κεντρική Ευρώπη από το ελληνικό έδαφος.
Η δεύτερη είδηση προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Μανιάτη και αφορά στις έρευνες που θα γίνουν στο Καλπάκι. Για πρώτη φορά έγινε γνωστό από τον Υφυπουργό ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Η συγκεκριμένη δήλωση του Υφυπουργού έχει ως εξής: «Δύσκολη γεωλογική δομή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έφτασε το γεωτρύπανο όταν μπήκε στη δομή ακριβώς εκεί που έπρεπε, ενώ απεχώρησε η εταιρεία για δικούς της λόγους. Επειδή εδώ μιλάμε για κοίτασμα φυσικού αερίου, οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για ισοδύναμο σε βαρέλια πετρελαίου της τάξης των 50 έως 80 εκατομμυρίων βαρελιών. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα πλεονέκτημα. Οι χερσαίες γεωργήσεις έχουν πολύ μικρότερο κόστος από τις θαλάσσιες, δηλαδή οι χερσαίες έχουν ένα κόστος μόλις στο 20% έως 30% των θαλάσσιων γεωτρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου