Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012


Καμία εξέλιξη από πλευράς Υπουργείου για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

ImageΣυζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση (υπ' αρ. πρωτ. 641/2012), του Σταύρου Καλογιάννη με θέμα την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών. Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης επισήμανε την σπουδαιότητα της παραχώρησης του συνόλου του στρατοπέδου στον Δήμο Ιωαννιτών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Βελισσαρίου αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την πόλη των Ιωαννίνων. Το μέγεθος του στρατοπέδου, η θέση του μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και το γεγονός ότι αποτελεί ενιαία έκταση, προσφέρουν μία σπάνια ευκαιρία θεραπείας πολεοδομικών προβλημάτων και επίλυσης λειτουργικών θεμάτων της πόλης.
Ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ την πενταετία 2004 - 2009 είχα προωθήσει την εκπόνηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009. Στο Ρυθμιστικό προτείνεται η παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου στην πόλη, με σκοπό την δημιουργία Διοικητικού Πάρκου Πρασίνου και Πολιτισμού. Προτείνεται επίσης η μεταφορά του στρατοπέδου να γίνει στο πλαίσιο του Ν.2745/1999, με χρησιμοποίηση των κοντινών στα Ιωάννινα στρατοπέδων Καλπακίου και Περάματος και με οικιστική ανάπτυξη τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχή άλλης δημοτικής έκτασης. Η ανάπτυξη του Πάρκου θα γίνει κατόπιν διεθνούς πολεοδομικού διαγωνισμού.
Δυστυχώς το Ρυθμιστικό Σχέδιο παραμένει επί 2½ χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αλλά και από πλευράς Υπ. Εθνικής Άμυνας δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια για το θέμα αυτό. Έχω απευθύνει σχετική επιστολή προς τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δυστυχώς δεν έχω λάβει απάντηση, επί τέσσερις μήνες!
Ερωτώ: Προτίθεται το Υπουργείο να κινήσει αμέσως τη διαδικασία απόδοσης του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, με παράλληλη οικιστική ανάπτυξη ενός τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχή άλλης δημοτικής έκτασης, προς όφελος και της πόλης των Ιωαννίνων και των ένοπλων μας δυνάμεων, στη σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας;
Υπενθυμίζω ότι τον Δεκέμβριο του 2009, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι: «Όπου υπάρχει αστικός ιστός τα στρατόπεδα θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο της νέας πολεοδομικής αντίληψης που πρέπει να επικρατήσει στη χώρα». Υποτίθεται ότι θα έφερνε νέα πολεοδομική αντίληψη ο κ. Βενιζέλος! Σε σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή το 2010, ο κ. Βενιζέλος μου απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι: «... Το ΥΠΕΘΑ είναι έτοιμο να συζητήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση ολοκληρωμένες προτάσεις κοινωνικής αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου σε συνδυασμό με τρόπους αξιοποίησης άλλων στρατιωτικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων». Έκτοτε πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να γίνει τίποτα απολύτως.
Η απόδοση του στρατοπέδου στην πόλη μπορεί να κινήσει την τοπική οικονομία η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Άλλωστε έχουν πλέον εκλείψει οι λόγοι διατήρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου, καθώς η ένδοξη VIIIη Μεραρχία έχει αποδυναμωθεί την τελευταία διετία. Τα υπόλοιπα στρατόπεδα του Νομού Ιωαννίνων αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της.
Αναρωτιέμαι, τι περιμένετε κύριε Υπουργέ και δεν κινείτε αμέσως τις σχετικές διαδικασίες; Έχουμε όλοι μας χορτάσει από λόγια και εξαγγελίες. Επιτέλους προχωρήστε σε πράξεις με απτά αποτελέσματα για τον τόπο, σ' αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που ζούμε».
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος αρκέστηκε να αναφερθεί στο ιστορικό της απόδοσης του στρατοπέδου και έφθασε μέχρι το 2008, όταν υπήρξε συμφωνία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Δήμο Ιωαννιτών για απόδοση τμήματος του στρατοπέδου στην πόλη.
Ο Σταύρος Καλογιάννης αντέτεινε ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι μεταγενέστερο, καθώς ολοκληρώθηκε το 2009, και απολύτως τεκμηριωμένο όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης του στρατοπέδου.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατέληξε ότι την ευθύνη την φέρει ο Δήμος Ιωαννιτών και όχι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας"!
 
Αντίδραση από τον Δήμο Ιωαννιτών
Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών, τον οποίο κατηγόρησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος:
"Το λιγότερο αγανάκτηση προκαλεί στο Δήμο Ιωαννιτών η απάντηση που δόθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Άμυνας στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη για το στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον οποίο ο Δήμος απευθύνθηκε εγγράφως προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένη λύση για την αποδέσμευση του συνόλου του στρατοπέδου, όχι μόνο απαξίωσε να απαντήσει στην Βουλή, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είχε ενημερώσει επαρκώς τον Υφυπουργό του.
Έτσι ο κ. Σπηλιωτόπουλος επικαλέστηκε σήμερα τη συμφωνία του 2008, αγνοώντας τις αλλαγές που επιφέρει το Ρυθμιστικό που είναι μεταγενέστερο και βρίσκεται στην τελική του φάση.
Στην ίδια απάντηση υποστήριξε ότι την ευθύνη την φέρει ο Δήμος Ιωαννιτών.
Αυτό αποτελεί θλιβερή έκπληξη!
Η σημερινή Δημοτική Αρχή είχε πάγια και ξεκάθαρη θέση για παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου στην πόλη, όπως ακριβώς προβλέπει και το Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνθηκε εγγράφως στον Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως είχε κάνει και με τον προκάτοχό του, επαναλαμβάνοντας το αίτημα και προτείνοντας ακόμη και ανταλλαγή έκτασης. Ο Δήμος δηλαδή προτίθεται να παραχωρήσει έκταση που του ανήκει αντίστοιχη με το τμήμα του στρατοπέδου που δεν θέλει να αποδεσμεύσει το Υπουργείο.
Δυστυχώς από τον υπουργό δεν υπήρξε καμία απάντηση. Έτσι ο κ. Αβραμόπουλος στα Γιάννινα μένει ταυτισμένος με την αναξιοπιστία. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις υποσχέσεις του, ως υπουργός Υγείας τότε, για σειρά παραχωρήσεων στο Δήμο, οι οποίες δεν πήραν ποτέ σάρκα και οστά.
Σήμερα όμως εξέθεσε βαθιά στους πολίτες των Ιωαννίνων και τον Υφυπουργό του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου