Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Λευκή νύχτα στην Ήπειρο

Μέχρι τη θάλασσα το χιόνι!!!
Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία οχημάτων
Κλειστά τα σχολεία, αναβάλλονται μαθήματα κι εξεταστική στο Πανεπιστήμιο
Με το χιόνι να ξεπερνά τα ογδόντα εκατοστά στις περισσότερες ορεινές περιοχές της Ηπείρου και τα είκοσι εκατοστά μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων κύλησε η πρώτη μέρα του Φλεβάρη. Το βράδυ είναι ιδιαίτερα δύσκολο, με δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και των Δήμων να δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.
Το έργο τους έγινε ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις πολλοί οδηγοί δεν τοποθέτησαν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Από τη χιονόπτωση έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων, όπου η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αλυσίδες ενώ μάχη δίνεται για να μείνουν ανοιχτοί οι εθνικοί δρόμοι στην Κανέτα, στη Βίγλα και στο Χάνι Δελβινάκι.
Το χιόνι έφτασε στην κυριολεξία μέχρι τα παράλια. Νιφάδες έπεσαν το μεσημέρι της Τετάρτης ακόμη και στην πόλη της Ηγουμενίτσας, ενώ χιόνισε στον Λούρο ακόμη και στον Βράχο Πρέβεζας.
Αργά το βράδυ αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας χρειάστηκε να δώσουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο προς το Νοσοκομείο Φιλιατών.
Πυκνή ήταν η χιονόπτωση σε μεγάλο μέρος του Νομού Άρτας.
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων έχει κλείσει, οι βραδινές πτήσεις ματαιώθηκαν ενώ ματαιώθηκαν και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπως και προς τα χωριά του Νομού Ιωαννίνων.
Με απόφαση του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, την Πέμπτη θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που λειτουργούν στο Δήμο Ιωαννιτών.
Κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Η κίνηση σε όλους τους δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών γίνεται υποχρεωτικά με αλυσίδες.
Τα σχολεία, παρά την αρχική ενημέρωση της Περιφέρειας Ηπείρου για έναρξη λειτουργίας μία ώρα αργότερα από την κανονική, τελικά δεν θα λειτουργήσουν σε κανέναν από τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων. Για την υπόλοιπη Ήπειρο αναμένονται ακόμη οι αποφάσεις των κατά τόπους δήμων.
Το πρωί της Πέμπτης από την Πρυτανεία αποφασίστηκε η αναβολή των μαθημάτων και της εξεταστικής. Το Πανεπιστήμιο θα μείνει κλειστό και θα λειτουργήσει μόνο η διοίκηση μετά τις δέκα και μισή.
Η απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει την κίνηση των φορτηγών στους εθνικούς δρόμους κρατά εγκλωβισμένους εκατοντάδες οδηγούς, ακόμη και σε σημεία όπου το οδικό δίκτυο δεν παρουσιάζει προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στα Πλατανάκια, κοντά στο Τέροβο, όπου υποχρεώθηκαν να σταματήσουν πολλοί οδηγοί πριν ακόμη δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.
Για σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους, ενώ οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτίων γενικά διευθύνσεων μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου