Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αθλητική ανασκόπηση 2011

Άνοδοι σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, παγκόσμιες διακρίσεις σε κωπηλασία-τζούντοΕντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε σε όλα τα ομαδικά αθλήματα ο γιαννιώτικος αθλητισμός, ενώ δεν έλειψαν και οι ατομικές επιτυχίες. Σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ πανηγυρίστηκαν άνοδοι, ενώ κωπηλασία και τζούντο σάρωσαν σε εγχώριες, αλλά κυρίως σε διεθνείς διοργανώσεις, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των Γιαννιωτών αθλητών.


 










Η χρονιά συμπεριλάμβανε κι δύο σπουδαία αθλητικά γεγονότα. Παραμονή των «ελευθέριων» της πόλης οι Έλληνες βετεράνοι καλαθοσφαιριστές υποδέχτηκαν στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ τους αντίστοιχους της Μπαρτσελόνα, σ' έναν αγώνα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ενώ στα Γιάννενα διεξήχθη και το All Star Game των γυναικών στο μπάσκετ.

Υπήρξαν, βέβαια και οι άσχημες στιγμές του 2011 με την εμπλοκή ομάδων μας και παραγόντων στην υπόθεση με τα στημένα, αλλά επήλθε δικαίωση για όλους.
 
Μέσα από τα ρεπορτάζ της χρονιάς που φεύγει θα θυμηθούμε όλα όσα καταγράψαμε το 2011. 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
5-Την απόλυτη ανατροπή πέτυχε η μικτή ομάδα Νέων της ΕΠΣΗΠ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα προεπιλογής Εθνικών ομάδων καταφέρνοντας να αναδειχτεί πρωταθλήτρια του 3ου ομίλου, τίτλος που φέτος δεν ήταν μόνο τυπικός, αλλά και ουσιαστικός, αφού απονεμήθηκε τίτλος, βάσει των αλλαγών που έγιναν στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

8-Πολύ πιο άνετα ταξίδια προσφέρει πλέον στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα το νέο ιδιόκτητο πούλμαν της ΠΑΕ. Δερμάτινα καθίσματα που γίνονται κρεβάτια, αντικριστές θέσεις με τραπεζάκια και μπαρ στη γαλαρία, οθόνες τηλεόρασης, ακόμα και WC βρίσκονται στη διάθεση των παικτών για να απολαμβάνουν άνετα και ασφαλή ταξίδια.

10-Ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ ολοκληρώνεται με νίκη του ΠΑΣ, αλλά το ματς στιγματίζεται από την είσοδο νεαρού φιλάθλου στον αγωνιστικό χώρο που συνεπλάκη με τον Βεζυρίδη και σημαίνει την έναρξη ενός παρατεταμένου δικαστικού σήριαλ μεταξύ των δύο ομάδων.

28-Η τεράστια καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων ήταν η αιτία που η ΔΕΜΑ πήρε πίσω τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα διεξάγονταν στο Βόλο και στην Λάρισα.

29-Δύο χρυσά και δυο ασημένια ήταν τα μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές του Πύρρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο για άτομα με προβλήματα όρασης που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Από τον Πύρρο συμμετείχαν οι Ιωάννης Μίχος και Σπυριδούλα Παγκράτη.

29-Την πρώτη του συμμετοχή στο διεθνές τουρνουά τζούντο της Θεσσαλονίκης κατέγραψε ο ΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, η οποία μάλιστα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Στην κατηγορία Νέων Γυναικών η Αλίκη Τάσση κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα +78κ., η Παρασκευή Στραγάλη στην κατηγορία Κορασίδων Α' το ασημένιο μετάλλιο στα -48κ. και ο Ευάγγελος Σκανδάλης στους Άνδρες το χάλκινο μετάλλιο  στα +100κ.

Στο ίδιο διεθνές τουρνουά μετάλλια κατέκτησαν και αθλητές του Νικηφόρου Ανατολής και συγκεκριμένα οι Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και Δημήτριος Θεοδωρίδης κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα στην κατηγορία των 73κ. Στα 48κ. η Βαλεντίνα Ζώτου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στα 69κ. η Πόπη Θεοδωρίδου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και τέλος στα 52κ. η Κωνσταντίνα Δασκάλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Στην κατηγορία των νεανίδων (γεννημένοι 1995-1996) η Βερόνικα Καλαμπόκα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 52κ.

30-Την παραίτησή του υπέβαλε ο προπονητής της Δόξας Κρανούλας, Γιώργος Λαδιάς, μετά την εντός έδρας ήττα της ομάδας του από την Ζάκυνθο με 0-2. Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση ο κ. Κασσής στη συνέντευξη τύπου του παιχνιδιού ανακοίνωσε την πρόσληψη του προπονητή που ανέβασε τη Δόξα στη Γ' Εθνική, του Ανέστη Ζώη.

 


 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

13-Πρωταθλήτρια κορασίδων στέφθηκε η Φιλαθλητική Ένωση Ιωαννίνων στο Περιφερειακό πρωτάθλημα βόλεϊ της ΕΣΠΕΔΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

19-Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της για το πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΔΕ η Φιλαθλητική Ένωση Ιωαννίνων κερδίζοντας στο τελευταίο ματς της περιόδου την Βολίδα Κέρκυρας με 0-3 σετ και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια της περιόδου 2010-2011, παίρνοντας παράλληλα και το εισιτήριο ανόδου στην Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών.

20-Λαμβάνει χώρα στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ μία σπουδαία μπασκετική εκδήλωση. Οι Έλληνες βετεράνοι καλαθοσφαιριστές υποδέχονται τους βετεράνους της Μπαρτσελόνα και το κλειστό γεμίζει ασφυκτικά, ενώ στην εκδήλωση βραβεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στον αγώνα συμμετείχαν για την Εθνική Ελλάδος οι: Αλβέρτης, Λιμνιάτης, Κωνσταντινίδης, Πρέλεβιτς, Σιγάλας, Μπαλογιάννης, Τόλιος, Μπουντούρης, Χρυσανθόπουλος, Τζαλαλής, Παπαδόπουλος Γ., Γιαννούλης, Ρεντζιάς (β' ημίχρονο).

Προπονητής ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης και βοηθοί του οι Κώστας Παταβούκας και Ντέιβιντ Στεργάκος.

Με την Μπαρτσελόνα αγωνίστηκαν οι: Χιμένεθ, Γκαλιλέα, Εστεγιέρ, Σάβα Νιέθ, Μοντέρο, Ντε Λα Κρου, Μανουέλ Μπος, Μαρτίνεθ, Ντάρνυε, Αντρέου, Ρεντζιάς (α' ημίχρονο), Ορτίθ.

Προπονητής ήταν ο Μανόλο Φλόρες και πρόεδρος ο Λουίς Μιγκέλ Σαντιγιάνα.
 
21-Ο αγώνας Παναιτωλικού-ΠΑΣ Γιάννινα ολοκληρώνεται σε σκηνικό έντασης, καθώς το unfair γκολ του Φουρτάδο ξεσηκώνει τους Αγρινιώτες.

27-Δύο μετάλλια και μια θέση στην Εθνική ομάδα ήταν ο απολογισμός της συμμετοχής των αθλητών της ΕΚΑ Δωδώνη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που έγινε στο Μαρκόπουλο Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βλάχας ήταν πρώτος στα 3.000μ των παμπαίδων με 9΄35΄΄11 ενώ δεύτερη ήταν η ομάδα των κορασίδων στο  ομαδικό των 3.000μ με τις Φωτιάδη, Γεροδήμου, Αρλέτου και Κωλέττη.

27-Στο διεθνές  τουρνουά  τζούντο της Βέροιας με την επωνυμία «Βεργίνα 2011»  συμμετείχε ο ΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Σοφία Λαμπριανίδη, από ένα ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν η Γεωργία Σίντου και η Παρασκευή Στραγάλη, ενώ η Αλίκη Τάσση κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

2-Διατήρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της κυπελλούχου ΕΠΣ Ηπείρου η ομάδα των Μικρασιατών που σ' ένα συγκλονιστικό τελικό επικράτησε της Θύελλας Ελεούσας με 1-2. Το παιχνίδι μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες ποιότητας στο α' μέρος που έμεινε στο 0-0, ωστόσο η επανάληψη είχε δραματική εξέλιξη, με την Ελεούσα να προηγείται, τους Μικρασιάτες να μένουν έπειτα από λίγα λεπτά με 10 παίκτες, αλλά να καταθέτουν πάθος και ψυχή και να γυρίζουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα, φτάνοντας στο τελικό 1-2.

20-Η Θύελλα Ελεούσας γράφει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της, καθώς δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τα έξοδα διαιτησίας σε αγώνα με το Νυδρί, μηδενίζεται για τρίτο παιχνίδι και πλέον αποβάλλεται από το πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής.

27-Στην πέμπτη θέση ολοκλήρωσε τις φετινές της υποχρεώσεις στον 3ο όμιλο της Β' Εθνικής κατηγορίας η ομάδα ανδρών της Φιλαθλητικής Ένωσης Ιωαννίνων. Με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων και τυπικά, ο επί διετίας προπονητής της ομάδας των ανδρών, Γιώργος Παππάς, ανακοίνωσε την αποχώρησή του για προσωπικούς λόγους.

30-Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με τον προπονητή Στεφάν Ντεμόλ για έναν ακόμα χρόνο. Βέβαια η συμφωνία δεν εξαντλήθηκε, αφού ο Βέλγος αποπέμφθηκε τον Νοέμβριο.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1-Δύο ιδιαίτερα αγαπητοί άνθρωποι που είχαν θητεύσει στο παρελθόν και στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έχασαν τη μάχη με το θάνατο. Πρόκειται για τον παλιό αθλητικογράφο της πόλης, Κώστα Κράβαρη, ο οποίος είχε υπηρετήσει και από το πόστο των δημοσίων σχέσεων, καθώς και τον Νίκο Γέροντα, παλιό γενικό αρχηγό και πιστό φίλο της ομάδας.

12-Ένα ακόμα σπουδαίο μπασκετικό γεγονός στην πόλη μας. Διεξάγεται στο ΕΑΝΚΙ το All Star Game των γυναικών μεταξύ Ελληνίδων και ξένων αθλητριών.

Ελληνίδες All Star (Κτιστάκης, Κωτούλης): Καλέντζου 12 (2), Σταμάτη 2, Χατζηνικολάου 6, Κωτσοπούλου 8 (1), Σταυρίδου 6, Σωτηρίου 5 (1), Χαλιβέρα 2, Καραδήμα 6 (2), Σπυριδοπούλου 12 (1), Λύμουρα 5, Τσιάρα 2, Κουτσουνούρη 8.
Ξένες All Star (Γιαννουλάκης, Καπογιάννη): Ντερέβγιανικ 6, Γκριν, Φοξ 16 (2), Μαρτζινεάν 6, Ντέλβα 2, Ράιλι 8, Μίλκοβα 8, Κρες 2, ΜακΛάρεν 12 (1), Σκμπρα 4, Ντέιβις 19.

13-Αναβίωσε ο ποδηλατικός γύρος των Ιωαννίνων, που είχε αφετηρία τα Ιωάννινα. Την εκκίνηση έδωσε ο γ.γ.Α. Πάνος Μπιτσαξής που δήλωσε ότι κάθε χρόνο ο πηδηλατικός γύρος θα εκκινεί από την πόλη των Ιωαννίνων.

21-Στον 28ο μαραθώνιο της Βιέννης έλαβαν μέρος δέκα αθλητές του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, καθώς και πολλοί ακόμα Έλληνες από άλλους συλλόγους της χώρα. Πρώτος Έλληνας αθλητής, 3ος στην κατηγορία του μεταξύ 1100 αθλητών και 57ος στη γενική κατάταξη ήταν ο Γιάννης Τσιούρης που διήνυσε την απόσταση σε 2:38:57 και φυσικά σημείωσε μια σπουδαία επιτυχία για τον ίδιο, το σύλλογό του, αλλά και τη χώρα μας.

28-Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γεώργιος Χριστοβασίλης, συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο της ομάδας Γεώργιο Βήτα και το μέλος του Δ.Σ κ. Κωνσταντίνο Σαμαντούρο επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του ΠΑΣ Γιάννινα.

30-Πρωταθλήτρια Α' ερασιτεχνικής για τη σεζόν 2010-2011 αναδείχτηκε η Πίνδος Κόνιτσας. Οι «πράσινοι» μετά από ένα συγκλονιστικό «τελικό» στο Πέραμα κέρδισαν με 0-1 τη γηπεδούχο Προοδευτική και στέφθηκαν επάξια πρωταθλητές. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, οι ομάδες που αποχαιρετούσαν την κατηγορία ήταν Ασβεστοχώρι, Καστρίτσα, Ραφταναίοι και Χαροκόπι.

30-Τα Γιάννενα B.C. πολύ γρήγορα ανταποκρίνονται στο στόχο που είχαν θέσει οι άνθρωποι Κρόνου, ΑΓΣΙ και Σπάρτακου όταν το καλοκαίρι του 2010 είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να ανεβάσουν κατηγορία τη νέα ομάδα. Τα Γιάννενα B.C. κέρδισαν στους τελικούς του πρωταθλήματος το Αγρίνιο και ανέβηκαν στη Γ' Εθνική.
ΜΑΙΟΣ
1-Για μία ακόμη χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κυριάρχησε στην Α' φάση του Πανελλήνιου Πρωταθληματος Κωπηλασίας που διεξήχθη επί ένα τετραήμερο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Ο Ν.Ο.Ι. σάρωσε στην κυριολεξία τα μετάλλια, κατακτώντας 25 διακρίσεις στο σύνολό τους, εκ των οποίων 14 χρυσές, 7 ασημένιες και 4 χάλκινες.

2-Η εφηβική ομάδα του Άρη κατέκτησε το τρόπαιο της τελικής φάσης του πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων μπάσκετ που διεξήχθη στα Τρίκαλα. Στην τιμητική 5η θέση τερμάτισε ο ΑΓΣ Ιωαννίνων, που δεν κατάφερε τελικά να κάνει την υπέρβαση και να πάει ένα σκαλοπάτι παραπάνω, αν και η 5η θέση πανελληνίως αποτελεί από μόνη της τεράστια επιτυχία.

4-Η ιστορική ομάδα του Ηρακλή δεν παίρνει την αδειοδότηση για συμμετοχή στη Σούπερ Λίγκα και υποβιβάζεται στη Β' Εθνική. Ακολουθεί νέα καταδίκη για πλαστές ενημερότητες και προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια και εν τέλει στις 29 Σεπτεμβρίου υποβιβάστηκε στη Δ' γιατί δεν κατέθεσε φάκελο για άλλη επαγγελματική κατηγορία.

8-Ο ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζει με 3-0 τον Εθνικό Αστέρα και διασφαλίζει και μαθηματικά την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Το πούλμαν της ομάδας περνώντας από την κεντρική πλατεία αποθεώνεται από τους συγκεντρωμένους φιλάθλους.

8-Μία εβδομάδα μετά τις... βαρκάδες στον Σχινιά που ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κατάπινε τα μετάλλια το ένα πίσω από το άλλο, ήρθε η σειρά και των Ευρωπαίων στη ρεγκάτα του Έσσεν να καταλάβουν τι εστί... "παγουράς"! Μέσα στα μετάλλια από πλευράς Ν.Ο. Ιωαννίνων ήταν οι: Κουτσιάφτης-Λαμπρίδης με τη δίκωπο άνευ, όπου τερμάτισαν 3οι, ενώ οι ίδιοι με τη δίκωπο άνευ κάτω των 23 ετών κατετάγησαν 1οι! Ο Τζιάλλας που με τον Παπαχρήστου από τον Βόλο κατετάγησαν 2οι με τη δίκωπο. Οι Τζανίνης και Τσίλης που με τους Αγγελόπουλο και Χρήστου τερμάτισαν 1οι με την τετράκωπο άνευ. Επίσης ο Τσίλης μαζί με τον Χρήστου πήραν το χρυσό στη δίκωπο άνευ των ανδρών. Τέλος οι Τζανίνης και Τζιάλλας συμμετέχοντας με τους αδελφούς Γκουντούλα στην τετράκωπο άνευ των ανδρών πήραν το ασημένιο μετάλλιο!
 8-Στους πανελλήνιους αγώνες νεανίδων άρσης βαρών που διεξήχθησαν στην Φλώρινα από 6 ως 8 Μαΐου ο Σπάρτακος κατέλαβε για μια ακόμη φορά την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία κατακτώντας το πρωτάθλημα. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων κατέλαβε τη 2η θέση.

9-Ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα της Β' και Γ' Ερασιτεχνικής. Την άνοδο από τον Α' Όμιλο της Β' ερασιτεχνικής πήραν Ροδοτόπι και Ατρόμητος '95 και υποβιβάστηκαν Α.Ε. Γιάννενα, Κεφαλόβρυσο και Πετσάλι. Στον Β' Όμιλο την άνοδο πήραν Πεδινή και Κουτσελιό και υποβιβάστηκαν Ρωμανό, Κουκλέσι και Ανήλιο.
 
Στη Γ' ερασιτεχνική προβιβάστηκαν από τον Α' της Όμιλο Σταυράκι, Πωγωνάτος και Αμπελόκηποι και από τον Β' Όμιλο Συρράκο, Βαρυάδες και Θεριακήσι.

12-Πολύ όμορφο θέαμα πρόσφεραν στον τελικό του παιδικού πρωταθλήματος ΠΑΣ Γιάννινα και Ανατολή με νικήτρια την ομάδα των Ποντίων με σκορ 0-2.

15-Ο ΠΑΣ γνωρίζει ντροπιαστική ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 4-1 και χάνει την τελευταία αγωνιστική την 1η θέση της Football League που κατείχε επί 29 αγωνιστικές!!!

15-Η Δόξα Κρανούλας ολοκληρώνει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στη Football League 2 κερδίζοντας τον Μακεδονικό με 2-1 και τερματίζει στην 7η θέση της κατηγορίας, τρία «σκαλοπάτια» ψηλότερα από την προηγούμενη συμμετοχή της.

18-Ο ΠΑΣ Γιάννινα κάνει φιέστα ανόδου σε άδειο «Ζωσιμάδες», αφού η ήττα στο Ηράκλειο και η απώλεια του τίτλου ενόχλησαν τους φιλάθλους που γύρισαν την πλάτη.

18-Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι φετινοί τελικοί του run and out, του καινούργιου αθλήματος που καλλιεργείται εδώ και 3 χρόνια στο 10ο Δημοτικό σχολείο της πόλης και το οποίο φέτος εξαπλώθηκε για πρώτη φορά σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της πόλης. Νικητής του μεγάλου τελικού ήταν το δημοτικό σχολείο Σταυρακίου, ενώ στο Σούπερ Καπ, στο οποίο αντίπαλοι ήταν ο πρωταθλητής (Σταυράκι) με το 10ο Δημοτικό σχολείο, όπου γεννήθηκε το νέο αυτό άθλημα, νικητής ήταν το 10ο Δημοτικό.    

22-Την επιστροφή του στην Α2 Εθνική κατηγορία χάντμπολ των ανδρών μετά από 4 χρόνια παρουσίας στη Β' Εθνική, πανηγύρισε ο Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων, καθώς κέρδισε σε αγώνα-θρίλερ το μπαράζ με τον Πανσερραϊκό και έγινε η 4η ομάδα της Β' Εθνικής που πήρε το εισιτήριο ανόδου, μετά τις Δράμα, Άρη και Ηρακλή.

23-Η αγωνιστική περίοδος 2010-2011 έκλεισε με μια ακόμη νίκη για τη Φ.Ε. Ιωαννίνων στα πλαίσια του μικρότερου ηλικιακά Πρωταθλήματος (Παγκορασίδες), το οποίο η γιαννιώτικη ομάδα κατέκτησε, μένοντας αήττητη στην τελική φάση των αγώνων, με απώλεια ενός μόνο σετ στη νίκη της επί του Ερμή Ηγουμενίτσας.

28-Ο Πασχάλης Μόσχογλου αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

28-Το πρώτο μετάλλιο της χρονιάς και μάλιστα χρυσό είναι γεγονός για την ελληνική κωπηλασία. Το κατέκτησε η Ηπειρώτισσα Αλεξάνδρα Τσιάβου στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Μόναχο.

29-Σειρά των Τσίλη και Τζιάλλα για μετάλλια στους ίδιους αγώνες, που μαζί με τους Χρήστου και Παπαχρήστου κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο με την τετράκωπο άνευ των ανδρών. 

31-Αποκαλύψεις έγιναν στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη της Δευτέρας» για ύποπτα ματς και στο «κάδρο» μπήκε ο αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα με την Καστοριά το 2008, στο οποίο είχαν κερδίσει οι φιλοξενούμενοι με 1-2. Σ' εκείνο το ματς ο κ. Κούγιας είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τα γκολ που δεχόταν από το κέντρο του γηπέδου ο Σιντιμπέ, ενώ μετά τον αγώνα οδηγήθηκε σε παραίτηση ο κ. Χατζάρας που δεν είχε λάβει υπ' όψιν του τις παραινέσεις Κούγια να μην παίξει ο «έγχρωμος» τερματοφύλακας. Στο στοίχημα της Μαλαισίας ένα άτομο είχε παίξει 1 εκ. ευρώ και κέρδισε 10 εκ.!

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

6-Στο βάθρο των νικητριών μιας μεγάλης διοργάνωσης, μετά από απουσία περίπου έξι μηνών λόγω χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο, ανέβηκε η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα. Η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 στο Τόκιο, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο των -57 κιλών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μαδρίτης.

19-Σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Αλεξάνδρας Τσιάβου, το κλειστό της Ηγουμενίτσας αποκτά το όνομα της μεγάλης Ηπειρώτισσας κωπηλάτριας.

22-Στην Α2 Εθνική κατηγορία ανέβηκε η γυναικεία ομάδα Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα, αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στους αγώνες του ειδικού πρωταθλήματος κατάταξης επικρατώντας και στον τέταρτο καθοριστικό αγώνα επί του Ιπποκράτη Κω με 51-44. Οι κοπέλες του ΠΑΣ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν άφησαν την ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη, κερδίζοντας επάξια την πολυπόθητη άνοδο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων κατάταξης του Β' Υποομίλου του Νότου όπου συμμετείχε ο ΠΑΣ:
Αρκαδικός- ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 34-73
Θησέας Παν. - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 24-56
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - Ηράκλειο: 44-58
Ιπποκράτης - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 44-51

22-Συνελήφθησαν ο Μπέος, ο Τσακογιάννης και άλλα άτομα για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

23-Λίστα με 83 παράγοντες, παίκτες, διαιτητές κτλ που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες δίνεται στη δημοσιότητα και ανάμεσα σ' αυτά βρίσκεται και το όνομα του κ. Χριστοβασίλη, αλλά για παράβαση που δεν έχει σχέση ούτε με στοίχημα ούτε με στημένους αγώνες.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

1-Νικητής στον τελικό του πρωταθλήματος Juniors (γεννημένοι 2000 - 2001) αναδείχθηκε ο ερασιτέχνης ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κερδίζοντας την ομάδα του ΠΑΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ‘95 με σκορ 6-2.

9-Η Αλεξάνδρα Τσιάβου χάρισε το πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του τρίτου Αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Λουκέρνη της Ελβετίας και παράλληλα κατέκτησε το 2ο μετάλλιο φέτος μετά το χρυσό στον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου τον Μάιο στο Μόναχο.

10-Με ακόμη ένα μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα έπεσε η αυλαία του τρίτου αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η τετράκωπος άνευ με τους Στέργιο Παπαχρήστο-Γιώργο Τζιάλλα- Γιάννη Τσίλη -Γιάννη Χρήστου τερμάτισε δεύτερη στον τελικό του αγωνίσματός της και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

18-Ο πρώην προπονητής της Δόξας Κρανούλας, Γιώργος Λαδιάς, αναλαμβάνει προπονητής στην ομάδα Κ-20 του ΠΑΣ Γιάννινα ενόψει της συμμετοχής της ομάδας στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, ωστόσο στις 5 Οκτωβρίου παραιτήθηκε για να επανέλθει στον πάγκο ο Ανδρέας Λαυδαριάς.

23-Το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών που διεξήχθη στο Άμστερνταμ κατέκτησε η Ελλάδα. Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες Χρήστος Κουτσιάφτης, Μιχάλης Ναστόπουλος, Απόστολος Λαμπρίδης και ο Διονύσης Αγγελόπουλος κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στον τελικό της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου.

24-Ο ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στο Ζέεφελντ της Αυστρίας κάνοντας μετά από πολλά χρόνια προετοιμασία στο εξωτερικό. 

24-Ο πρώτος μαραθώνιος ορεινού τρεξίματος με επίκεντρο τη χαράδρα του Βίκου και την Τύμφη ολοκληρώθηκε σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία. 142 αθλητές τερμάτισαν τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων και 125 τον μικρότερο αγώνα των δέκα χιλιομέτρων. Πρώτος στα 42 χιλιόμετρα τερμάτισε σε 4 ώρες, 44 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα ο Αλέξης Γκούνκο και ακολούθησε με διαφορά μόλις δύο δευτερολέπτων ο Νίκος Καλοφύρης.

24-Με τετραπλάσια σχεδόν συγκομιδή μεταλλίων και υπερδιπλάσια συγκομιδή βαθμών από τον 2ο, ο Ν.Ο. Ιωαννίνων κυριάρχησε στο πανελλήνιο της κωπηλασίας. Οι νεαροί κωπηλάτες και οι κωπηλάτριες των Ιωαννίνων συγκέντρωσαν συνολικά 8 μετάλλια στα 14 αγωνίσματα της Β' φάσης εκ των οποίων πέντε χρυσά και τρία ασημένια. Στην γενική βαθμολογία του 77ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος συμπεριλαμβανομένων και των δυο φάσεων ο ΝΟΙ ήταν πρώτος με 284 βαθμούς κι ακολούθησαν ο ΝΟ Βόλου & Αργοναύτες με 114 και ο ΟΦΘ με 101,5.

25-Ο βετεράνος άσος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Τάτσης, ξεκινάει την προπονητική του καριέρα στην ομάδα Κ-17 των «κυανόλευκων» που συμμετέχει στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. 

 


 

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

4-Μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι διεξήχθησαν τελικά τα play-off της Football League, με τον ΟΦΗ να παίρνει το τρίτο εισιτήριο της ανόδου, μετά από Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα, για τη Σούπερ Λίγκα.

5-Ο Θανάσης Μπριάκος ως μέλος της ΚΕΔ θα ορίζει πλέον τους διαιτητές στη Football League 2, το πρωτάθλημα Κ-17 της Σούπερ Λιγκ, το πρωτάθλημα Νέων της Β' Εθνικής, τις μικτές των ΕΠΣ, το κύπελλο ερασιτεχνών και γυναικών.

7-Χάλκινες παγκόσμιες πρωταθλήτριες είναι πλέον η Βασιλική Νταλαμάνγκα και η Ελένη Διαμάντη. Οι δυο Γιαννιώτισσες κωπηλάτριες μετά από μια συγκλονιστική κούρσα κατέκτησαν την 3η θέση στον τελικό της δικώπου άνευ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων που διεξήχθη στο Ήτον της Βρετανίας.

23-Κύρκος, Μήτσιος και Θάνος, είναι οι τρεις Γιαννιώτες διαιτητές που επιλέγονται στους πίνακες διαιτησίας της Σούπερ Λίγκας.

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

4-Ακόμη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού έγραψαν τα γαλανόλευκα κουπιά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπλέντ της Σλοβενίας. Η γαλανόλευκη ανέβηκε στον ψηλότερο ιστό της κορυφαίας διοργάνωσης και ο Εθνικός ύμνος έπαιξε προς τιμή της Ηπειρώτισσας κωπηλάτριας του Ναυτικού Ομίλου Ηγουμενίτσας, Αλεξάνδρας Τσιάβου και της Χριστίνας Γιαζιτζίδου που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Η Ελλάδα πανηγύρισε και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε η τετράκωπος των ανδρών με τους Γιαννιώτες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Γιάννη Τσίλη-Γιώργο Τζιάλλα που ήταν μέλη της τετρακώπου με τους Γιάννη Χρήστου- Στέργιο Παπαχρήστο.

11-Δώδεκα κωπηλάτες του Ν.Ο.Ιωαννίνων σαρώνουν και τα βαλκανικά μετάλλια στην κωπηλασία. Η Ελένη Διαμάντη πήρε χρυσό στη Δίκωπο άνευ Νεανίδων και ασημένιο στο Τετραπλό Σκιφ Νεανίδων. Οι Κων/νος Μαγκλάρας - Γεώργιος Αντώνης - Ηλίας Κούρος και Θανάσης Τσιάλιος, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην Τετράκωπο άνευ Εφήβων. Η Ξανθή Κολτσίδα κατέκτησε το χρυσό στο Διπλό Σκιφ Κορασίδων, ενώ μαζί με τις Σπυριδούλα Τζούκα και Βασιλική Ζυγούρα πήραν το ασημένιο μετάλλιο με το Τετραπλό Σκιφ Κορασίδων. Οι Γεώργιος Βαρδάκας - Ιωάννης Ζήσης και Βασίλης Πάνου κατέκτησαν το χρυσό με την Οκτάκωπο Παίδων και οι Β. Πάνου - Γ. Βαρδάκας - Ι. Ζήσης και Μιχάλης Παπατσίμπας πήραν το χρυσό στην Τετράκωπο άνευ των Παίδων.

15-Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το αίτημα των ομάδων του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για επανεξέταση των φακέλων τους μετά τις αλλαγές που έγιναν στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς κι έτσι υποβιβάστηκαν οριστικά στην Δ' Εθνική, αφού δεν υπήρχε πλέον κάποιος άλλος βαθμός δικαιοσύνης στον οποίο μπορούσαν να ελπίζουν για δικαίωση. Οι δύο ομάδες ουσιαστικά έσβησαν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη!

16-Ένας από τους τρεις εκπροσώπους της Σούπερ Λίγκας στην ΕΠΟ είναι ο Γιώργος Χριστοβασίλης μετά τη διεξαγωγή Δ.Σ. και Γ.Σ. του συνεταιρισμού. Οι άλλοι δύο εκπρόσωποι είναι οι Αθανασιάδης (Άρη) και Μώραλης (Ολυμπιακού).

18-Με τον πιο ιδανικό τρόπο έκλεισαν την φετινή άκρως επιτυχημένη χρονιά για τους ίδιους, αλλά και για την Γιαννιώτικη Κωπηλασία, ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας. Οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κατέκτησαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στην πόλη Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, το χρυσό μετάλλιο στην Τετράκωπο άνευ των Ανδρών, παρέα με τους Γ. Χρήστου και Στ. Παπαχρήστο.

 

18-Με τη συμμετοχή περισσότερων των 1600 αθλητών ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Ιωαννίνων, με αποκορύφωμα τον 5ο Γύρο της Λίμνης που φέτος σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών. Πρώτος τερμάτισε μετά από 1 ώρα 38 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα ο Έλληνας πρωταθλητής Δημήτρης Θεοδωρακάκος, για να τον ακολουθήσουν οι Βασίλης Πουλιόπουλος με χρόνο 1:45:24 και Ηλίας Νικολόπουλος με 1:52:16. Στις γυναίκες τον καλύτερο χρόνο σημείωσε η Ντενίζ Δημάκη με 1:58:35, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου με χρόνο 2:06:33 και τρίτη η Βασιλική Καραγεωργάκη με 2:08:15.

21-Η «μεγάλη επιστροφή» για τον Μανόλη Σκούφαλη, τον οποίο ο Ντεμόλ κρατούσε στο «ψυγείο» για 4 μήνες. Ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε στις προπονήσεις της επαγγελματικής ομάδας.

22-Ασκήθηκαν διώξεις στον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα, Γ. Χριστοβασίλη για τον αγώνα του ΠΑΣ με τον Ιωνικό στη Νίκαια και τον πρόεδρο της Δόξας Κρανούλας, Μ. Κασσή για τον αγώνα με τον Αετό Σκύδρας, καθώς τα ματς αυτά θεωρήθηκαν «ύποπτα». Τελικώς οι αποφάσεις ήταν πανηγυρικά αθωωτικές.

26-Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακοινώνει ως κύριο χορηγό της φανέλας του την ΟΠΑΠ Α.Ε. αφού δεν ευοδόθηκαν οι προσπάθειες να παραμείνει το «Ζαγόρι» που είχε συνδέσει για πολλά χρόνια το όνομά του με τον ΠΑΣ.

29-Ο Τάσος Πάντος προχωράει σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα. Μειώνει τις αποδοχές του αγοράζοντας διαρκείας για μαθητές και ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργους κτλ.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

12-Ασκείται και δεύτερη πειθαρχική δίωξη στον πρόεδρο της Κρανούλας, Μ. Κασσή και τον προπονητή Α. Ζώη, καθώς το ματς Κρανούλας-Επανομής θεωρήθηκε ύποπτο. Για μία ακόμα φορά η αθώωση της ομάδας ήταν πανηγυρική.

22-Η Δόξα Δράμας έγινε η ομάδα Α και ο Λεβαδειακός η ομάδα Β στο υπό εξέλιξη πρωτάθλημα της Super League, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια του έκτακτου Δ.Σ. που διεξήχθη εκείνη την ημέρα κι έτσι συμπληρώθηκε μετά από μαραθώνιες δικαστικές διαμάχες ο πίνακας των 16 ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

9-Συνελήφθη στα Σκόπια ο καταζητούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων, Μάκης Ψωμιάδης.

11-Με διπλή παγκόσμια διάκριση κλείνει η χρονιά για την ελληνική κωπηλασία αφού το διπλό σκιφ των γυναικών με τις Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου αναδείχθηκε το καλύτερο γυναικείο πλήρωμα στον κόσμο καθώς και ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε κορυφαίος προπονητής στον κόσμο για το 2011 όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Κωπηλατική Ομοσπονδία.

19-Μια μεγάλη στιγμή για τον κλασικό αθλητισμό των Ιωαννίνων, καθώς ο μεγάλος Έλληνας εμποδιστής των 400μ. Περικλής Ιακωβάκης πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στην ΕΚΑ-Δωδώνης και παρουσιάστηκε και επίσημα στο κοινό των Ιωαννίνων και τους νεαρούς αθλητές του στίβου.

20-Η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα με τέσσερα Ippon και ένα Yuko, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -57 κιλών στο Παγκόσμιο Γκραν Πρι του Άμστερνταμ. Οι 200 βαθμοί που αντιστοιχούν στην πρώτη θέση του τουρνουά, της δίνουν νέα ώθηση στην παγκόσμια κατάταξη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

23-Ο Ντεμόλ ειδοποιείται να μην πάει στην προπόνηση της ομάδας και αποτελεί πλέον παρελθόν από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα μετά από 17 μήνες και 23 μέρες παραμονής, όπου συνδύασε την παρουσία του με την επάνοδο της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα.

27-Σπάζοντας κάθε ρεκόρ αργοπορίας, ξεκινάει το πρωτάθλημα της Football League 2 για την περίοδο 2011-2012.

27-Διεξήχθησαν οι  Πανελλήνιοι αγώνες τζούντο για παιδιά γεννημένα τα έτη 1998 & 1997 (Παίδες Α - Κορασίδες Α) στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνας Μερκούρη» στου Ρέντη. Ο Νικηφόρος Ανατολής κατέκτησε την πρώτη θέση στο σύνολο της κατηγορίας των Κορασίδων Α με δύο χρυσά μετάλλια με τις Δασκάλου Κωνσταντίνα στα 57 κιλά και τη Ζώτου Βαλεντίνα στα 52 κιλά.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
4-Το πολυπόθητο «ναι» είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργο Χριστοβασίλη, ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας.
4-Νέοι θρίαμβοι του τμήματος άρσης βαρών του Σπάρτακου Ιωαννίνων παρά τα σοβαρά προβλήματα του συλλόγου, τις σοβαρές απουσίες και την ελλιπή προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών του. Για 15η φορά οι γυναίκες του συλλόγου αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Λάρισα, με διαφορά περισσότερους από 200 (!!!) βαθμούς από τον 2ο σύλλογο!
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων γυναικών αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες για 6η φορά (το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διεξάγεται από το 2004 ) με διαφορά περισσότερους από 160 (!!!) βαθμούς από τον 2ο σύλλογο.
16-Μετά το Άμστερνταμ, η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα έλαμψε και στο Γκινγκντάο της Κίνας. Η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010, στο τελευταίο Γκραν Πρι του 2011, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας των -57 κιλών και πρόσθεσε 120 βαθμούς στο Ολυμπιακό της... σακούλι ενόψει Λονδίνου. Η 28χρονη τζουντόκα σημείωσε τέσσερις νίκες (σε πέντε αγώνες), συμπεριλαμβανομένου και αυτής απέναντι στην Ισπανίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Ιζαμπέλ Φερναντέθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου