Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μονόδρομος για το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων σωμάτων

Τη βεβαιότητα, ότι τα υδάτινα σώματα του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, αποτελούν τα θεμέλια για την πράσινη ανάπτυξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, εξέφρασε σήμερα στο χαιρετισμό της, στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το υπόγειο και επιφανειακό υδατικό δυναμικό της περιοχής, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου στα Ιωάννινα, από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα κ. Α. Ανδρεαδάκη και είχε ως στόχο την προστασία όλων των νερών, την αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης των υδατικών συστημάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου αλλά και την επίτευξη της καλής κατάστασης, του υπόγειου και επιφανειακού υδατικού δυναμικού της περιοχής μέχρι το 2015.
«Βρισκόμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας βούληση να επανασχεδιάσουμε τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων του τόπου, που αποτελεί και την υδρολογική καρδιά της Χώρας μας», τόνισε χαρακτηριστικά, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δεν παρέλειψε να επισημάνει, πως το τελικό διαχειριστικό Σχέδιο θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην τόνωση της οικονομικής παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής του τόπου.
Τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός, ότι μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα μοναδικά υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής, η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συνέδεσε σε έναν κοινό αναπτυξιακό παρονομαστή που δεν είναι άλλος από το νερό, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την παραγωγή, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τους οποίους χαρακτήρισε ως: «αλληλένδετους όρους αειφορίας».
Εκτιμώντας, ότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο περί Υδάτων, αποτελεί το απαραίτητο νομικό εργαλείο για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας όλων των υδάτινων πόρων, ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση διαχείρισης της διασυνοριακής υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Αώου, μιας και η Κοινοτική Οδηγία ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία για την ολοκληρωμένη ορθολογική διαχείριση των διακρατικών υδρολογικών λεκανών.
Κάνοντας μια αναδρομή στην καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας 60/2000 για τα νερά, στην Ελληνική νομοθεσία το 2003, μίλησε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας μέχρι το 2015 και ειδικότερα ανέφερε, ότι: «Πέρα από τη μη κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων για κάθε λεκάνη απορροής, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υποβάθμισης της ποιότητας σημαντικών υδατικών συστημάτων, λόγω της απρόσκοπτης αγροτικής, αστικής ή βιομηχανικής δραστηριότητας».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη σε δράσεις που υλοποίησε στα δύο χρόνια θητείας της στη περιοχή και οι οποίες σχετίζονται με την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων, τόνισε, ότι: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας ως συμπαραστάτες τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, εργάζεται με σχέδιο και όραμα για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην εφαρμογή εμπεριστατωμένων φιλοπεριβαλλοντικών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση ανάδειξης της πολυπλοκότητας και της φυσικής ισορροπίας των υδάτινων οικοσυστημάτων».

Τέλος, εστιάζοντας στην ανάγκη να διαχειριστούμε τα αποθέματα στο υδατικό διαμέρισμα Ηπείρου, ως έναν πολύτιμο πόρο, που θα πρέπει να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του σήμερα αλλά και να διαφυλαχθεί ακέραιος και για τις επόμενες γενιές, κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν στη διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τον προσεχή Απρίλιο και καταθέτοντας τις προτάσεις και τις ενστάσεις τους για το Σχέδιο Διαχείρισης «να συμβάλουν καταλυτικά στη διαμόρφωση της αειφόρου διαχείρισης των πολύτιμων υδάτινων πόρων του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου