Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μετά τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων, έρχονται και συλλήψεις

Σε τρία άτομα έχει καταλήξει η Αστυνομία ως εγκεφάλους της μεγάλης κλοπής δεκάδων βυζαντινών εικόνων από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Τα Νέα». Πρόκειται για δυο Έλληνες και έναν Άγγλο για τους οποίους αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Οι εικόνες, περισσότερες από 50, είχαν κλαπεί τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2009 και πουλήθηκαν σε συλλέκτες και γκαλερί.
Οι έρευνες της αστυνομίας φαίνεται ότι φέρνουν αποτέλεσμα αφού βρέθηκε η άκρη του νήματος στο κύκλωμα που λεηλάτησε μοναστήρια και εκκλησίες στην Ήπειρο το 2009 και νωρίτερα. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 16 κλεμμένες εικόνες και αρκετές έχουν επαναπατριστεί.
Σημαντικό ρόλο στις έρευνες έπαιξε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από την αρχή του έτους η Περιφέρεια με την ανάρτηση φωτογραφιών των κλεμμένων εικόνων στο διαδίκτυο.
Τον Απρίλιο του 2011 αρχικά εντοπίστηκαν μερικές από αυτές τις εικόνες στο Άμστερνταμ και έτσι ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
Ακολούθησε ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κλεμμένων εικόνων και στην γκαλερί «Temple» του Λονδίνου λίγο προτού βγουν στο σφυρί.
Οι εικόνες που εντοπίσθηκαν στο Άμστερνταμ επαναπατρίσθηκαν πριν από λίγες ημέρες και παρουσιάσθηκαν σε ειδική τελετή που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.
Επιχειρηματίας από την περιοχή Τρικάλων-Μετσόβου
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ στα «Νέα», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες αστυνομικές πηγές, εις βάρος των τριών βασικών υπόπτων, δύο Ελλήνων και ενός Άγγλου, προέκυψαν ισχυρές αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα που άρπαξε αμύθητης περιουσίας βυζαντινές εικόνες. Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαδραμάτισε 40χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και έχει επιχειρήσεις στην περιοχή των Τρικάλων και του Μετσόβου.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Temple, ο 40χρονος Έλληνας ήταν συστηματικός προμηθευτής του. Για τις κλεμμένες εικόνες από το Κουκούλι υποστήριξε στον ιδιοκτήτη της γκαλερί πως προερχόταν από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας του, που αναγκαζόταν να την εκποιήσει για οικονομικούς λόγους.
Στενός συνεργάτης του και επίσης βασικός ύποπτος είναι ένας Έλληνας που διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη βρετανική πρωτεύουσα και ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά των εικόνων. Η Αστυνομία επίσης εντόπισε έναν ακόμη Έλληνα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κουκούλι και διαδραμάτισε περιφερειακό ρόλο για τη μεγάλη κλοπή του 2009. Όλα τα στοιχεία έχουν δοθεί στον ανακριτή και αναμένεται η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης των τριών.
Από το Μοναστηράκι η αντίστροφη μέτρηση
Η αντίστροφη μέτρηση για τους αρχαιοκαπήλους ξεκίνησε από το παρατηρητικό μάτι ενός πρώην κατοίκου του χωριού και το ακόμη πιο παρατηρητικό μάτι ενός υποψήφιου συλλέκτη εικόνων, όπως αποκαλύπτει στα «Νέα» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Αρχικά ένας συλλέκτης βυζαντινών εικόνων με καταγωγή από την περιοχή που ήξερε καλά τις εικόνες της εκκλησίας ειδοποίησε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη πως μια εικόνα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πωλούνταν στο Μοναστηράκι σε κατάστημα 73χρονου επιχειρηματία - συνελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου διότι στην επιχείρηση του εντοπίστηκαν εκτός αυτής της εικόνας και πλήθος άλλων κλεμμένων από μοναστήρια και εκκλησίες.
Η κίνηση της Περιφέρειας ήταν να αγοράσει τη συγκεκριμένη εικόνα και στη συνέχεια να ενημερώσει το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας για το εύρημα. Τότε αποφασίστηκε να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και οι φωτογραφίες των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων σε περίπτωση που κάποιος συλλέκτης έπεφτε πάνω τους.
Στη γκαλερί του Λονδίνου
Η τύχη χαμογέλασε στις διωκτικές Αρχές τρεις μήνες αργότερα. Συλλέκτης ο οποίος εξέταζε τις βυζαντινές εικόνες που θα έβγαζε σε δημοπρασία η γκαλερί Temple αναγνώρισε μερικές από τις κλεμμένες στον κατάλογο της προσεχούς δημοπρασίας. Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας εντόπισαν στο Άμστερνταμ 6 από τις κλεμμένες εικόνες. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 16, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ιντερπόλ ειδικά για την αγορά της Ρωσίας όπου θεωρείται σίγουρο πως κατέληξαν πολλές από τις κλεμμένες βυζαντινές εικόνες.
Η Ιντερπόλ σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές έχει εντοπίσει μέχρι τώρα εικόνες σε Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ιταλία και Κωνσταντινούπολη. Συστηματικά, η έρευνα για τις συνεχείς λεηλασίες του εκκλησιαστικού θησαυρού των Ιωαννίνων άρχισε το 2008 και έχει να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα.
Μετά το Κουκούλι ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας
Την έρευνα μέχρι τότε είχε στα χέρια της η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων. Μάλιστα, λόγω της σωρείας των κλοπών, είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών η οποία έκανε και πολύ συχνές περιπολίες ειδικά στην περιοχή του Ζαγορίου. Το 2009 έγινε η μεγάλη κλοπή στο Κουκούλι και τον Φεβρουάριο 2010, η υπόθεση έφυγε από την Ασφάλεια Ιωαννίνων για να περάσει στα χέρια του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.
Οι κλοπές από μοναστήρια και εκκλησίες του νομού
Σύμφωνα με τα επίσημα και καταγεγραμμένα στοιχεία, οι περισσότερες κλοπές έγιναν το χειμώνα του 2009 αλλά και τα προηγούμενα τρία χρόνια πολλά δέχθηκαν επιθέσεις από οργανωμένα κυκλώματα.
Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται από το 1630. Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν παραμονή των Χριστουγέννων του 2009 και λεηλάτησαν τα πάντα.
Συνολικά άρπαξαν 64 εικόνες, τα δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονα και Χαραλάμπους.
Όλα όσα αφαίρεσαν από την εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού είναι αμύθητης αξίας.
Μία από τις πιο σημαντικές κλοπές ήταν αυτή του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου, η οποία σύμφωνα με τις επιγραφές κτίστηκε το 1114 μ.Χ. Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν το επίχρυσο τέμπλο και δώδεκα εικόνες.
Τις ημέρες του Πάσχα του 2009, άγνωστοι έσπασαν με σιδηρολοστό τη βαριά, ξύλινη πόρτα του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι και άρπαξαν δύο εικόνες, έναν σταυρό, το Ευαγγέλιο και τρία εξαπτέρυγα.
Το ίδιο διάστημα διέρρηξαν και την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου έξω από το Ηλιοχώρι, από όπου αφαίρεσαν δώδεκα εικόνες.
Στα μέσα Μαρτίου 2009, οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν πέντε εικόνες και δύο βημόθυρα από το σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Ελαφότοπο, το οποίο είναι χτισμένο το 1806.
Το Φεβρουάριο του 2009, το ίδιο προφανώς κύκλωμα, αφαίρεσε εικόνες και πολύτιμα σκεύη από το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πάλι στον Ελαφότοπο.
Από το Ναό του Αγίου Αθανασίου, που κτίστηκε το 1702 στα Κάτω Πεδινά, έκλεψαν άλλες έντεκα παμπάλαιες εικόνες.
Το 2008, οι αρχαιοκάπηλοι χτύπησαν το ιστορικό μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου στους Δραμεσιούς Δωδώνης, ξήλωσαν την οροφή του ξυλόγλυπτου τέμπλου που χρονολογείται από το 1683 και άρπαξαν 15 παμπάλαιες εικόνες. Άφησαν όμως άλλες, προφανώς επειδή γνώριζαν ότι αποτελούν αντίγραφα των γνήσιων.
Μία από τις μεγαλύτερες κλοπές, θεωρείται αυτή στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο του Ανατολικού Ζαγορίου, το Νοέμβριο του 2007, όταν οι δράστες άρπαξαν 37 πολύτιμες εικόνες και ξήλωσαν ολόκληρη την επίχρυση και ξυλόγλυπτη δίφυλλη πόρτα της Ωραίας Πύλης.
Λίγα χρόνια πριν, από τη Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα οι ιερόσυλοι είχαν ξηλώσει ολόκληρο το παμπάλαιο και μεγάλης αξίας τέμπλο.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου